Drożdże są to
jednokomórkowe grzyby rozmnażające się za pomocą pączkowania, fermentują z
cukrem. Wykorzystywane w piekarnictwie a także w produkcji wina i piwa. Drożdże
mają bardzo dobry wpływ na stan skóry, włosów i paznokci, dodawane do maseczek
lub płukanek oraz spożywane jako naturalny suplement diety.
Świetnie sobie radzą w tej roli ponieważ są źródłem cennych witamin z grupy B (w tym biotyny, która ma zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie ale też na wygląd). Drożdże zawierają też cynk, magnez, fosfor i żelazo czyli wszystko co powinny zawierać dobre suplementy diety. Poza tym witaminy wytwarzane chemiczne nie zawsze się wchłaniają w przeciwieństwie do tych naturalnych, dostarczanych z pożywieniem.
Świetnie sobie radzą w tej roli ponieważ są źródłem cennych witamin z grupy B (w tym biotyny, która ma zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie ale też na wygląd). Drożdże zawierają też cynk, magnez, fosfor i żelazo czyli wszystko co powinny zawierać dobre suplementy diety. Poza tym witaminy wytwarzane chemiczne nie zawsze się wchłaniają w przeciwieństwie do tych naturalnych, dostarczanych z pożywieniem.
Jak przyrządzić napój
drożdżowy?
Przepisów jest
wiele lecz najważniejsze jest by drożdże były dokładnie „zabite”, sparzone
wrzątkiem lub bardzo gorącym mlekiem. Jeżeli drożdże zaczynają się pienić wtedy
należy je wyrzucić gdyż nie nadają się one do spożycia. Żywe drożdże będą
fermentować w układzie pokarmowym pobierając składniki odżywcze, mogą powodować
nie małe problemy trawienne.
Na początku
suplementacji zaczynamy od mniejszych porcji drożdży 1/6 lub 1/4 kostki i
stopniowo zwiększamy ilość. Jednak nie polecam przekraczać ½ kostki, może to
spowodować problemy żołądkowo- jelitowe. Odkrojoną część drożdży kruszymy i zostawiamy
w kubku na ok. 15 minut tak by nabrały temperatury pokojowej po czym zalewamy ½
szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy. Gdy napój przestygnie możemy dodać
składniki poprawiające lub maskujące smak takie jak cukier, miód, soki owocowe i wypijamy, niestety smak nie należy do
przyjemnych jednak po 2-3 miesiącach efekty rekompensują nam wszystkie ciężkie
chwile i wytrwałość.
Efekty picia drożdży:
Włosy- przestają wypadać i rosną ok. 50% szybciej nisz
zwykle, stają się mocne i gładkie do tego przepięknie błyszczą.
Skóra- wygląda o niebo lepiej znikają niedoskonałości takie
jak trądzik czy zaskórniki a także nadmierne przetłuszczanie i błyszczenie się
skóry. ( W pierwszych 2 tygodniach może pojawić się wysyp „niespodzianek” jest
to efekt oczyszczania się skóry, zazwyczaj trwa to bardzo krótko więc nie
należy się tym martwic).
Paznokcie- stają się mocne, nie rozdwajają się i nie pękają,
rosną zdecydowanie szybciej.
Jeżeli pojawią się skutki uboczne takie jak problemy
trawienne lub długotrwały i intensywny wysyp niespodzianek kurację należy przerwać,
uroda jest ważna ale zdrowie zdecydowanie bardziej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz