poniedziałek, 25 maja 2015

Laminowanie włosów

  
     Jest to zabieg wykonywany za pomocą profesjonalnych kosmetyków w salonach fryzjerskich. Zabieg ten tworzy na powierzchni włosa niewidoczną powłoczkę która chroni włosy przed uszkodzeniami. Po zabiegu włosy są  gładkie, sypkie, błyszczące i miękkie w dotyku.
  Należy pamiętać że produkty do laminowania zawierają sporą dawkę protein i nienależny ich nadużywać. Dlatego zabieg ten wykonujemy  nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Jak wykonać laminowanie włosów samemu w domu?
     Bez większego problemu można wykonać zabieg laminowania w domu. Może nie przyniesie to tak świetnych efektów jak w salonie fryzjerskim jednak warto jest spróbować.
W drogeriach są dostępne gotowe preparaty w formie maseczek. Np. `Zabieg laminowania Marion`    Moja recenzja produktu (tutaj ) :)


     Podobny efekt można uzyskać nakładając na włosy samodzielnie wykonaną  mieszankę.
Pierwszym, najbardziej popularnym sposobem jest żelatyna.
Łyżkę żelatyny zalewamy  ½  szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Po ostudzeniu dodajemy łyżkę ulubionej przez nasze włosy odżywki. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na umyte, mokre włosy  zakładamy czepek foliowy i czekamy 45 minut. Następnie dokładnie spłukujemy . 

     Drugi wegetariański sposób laminowania włosów (żelatynę zastępujemy siemieniem lnianym).


Przygotowanie maseczki:  łyżkę siemienia lnianego (najlepiej nie mielonego) zalewamy ½ szklanki wrzątku i pozostawiamy na ok. 15 minut. Powstały `glutek` przelewamy przez sitko by oddzielić go od ziarenek.  Następnie dodajemy łyżkę odżywki o dobrym składzie i nakładamy na umyte włosy. Tak jak maseczkę z żelatyny dokładnie spłukujemy po upływie 45 minut.
     
Osobiście używałam wszystkich wyżej wymienionych sposobów laminowania i każdy jest świetny. Jednak  myślę że moje włosy najbardziej lubią laminowanie z siemieniem lnianym. Efekt wygładzenia, głębokiego nawilżenia i dociążenia włosów zostaje ze mną na dosyć długi czas (ok. tygodnia).  Zabieg powtarzam co 2-3 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz